In het vorige bericht gaf ik al aan dat ik wat twijfelde of we het goede spoor wel volgde. Maar is er een andere keuze? Het beste lijkt mij om te kijken hoever we komen met deze richting in ons onderzoek. Een kwestie van “wegstrepen”. Dit klinkt wat oneerbiedig maar het komt er uiteindelijk wel op neer.

Na de geweldige hulp van het CBG hebben we een richting gekregen om te zoeken. Het linkerwapen is van de adellijke Zuidnederlandse familie “Van Delft”. Het rechterwapen, van de dame, moet verder uitgezocht worden.
De portretten hebben het jaartal 1890. Als we ervan uitgaan dat de geportretteerden nog leefden tijdens het maken van het portret komen de volgende leden van de familie in aanmerking:

  • Emile van Delft (1834-1917), x Nelly Baré (1847-1904)
  • Louis van Delft (1854-1926), x Céline van Wickevoort Crommelin (1865-1936)
  • Alphonse van Delft (1817-1894), x Delia Guyot (1828-1898)
  • Léon van Delft (1845-1926), x gravin Clémence Le Grelle (1855-1932)

Nu komen we bij het “wegstrepen”. Dit wordt een uitdaging. Het enige wat we nu kunnen doen is het inschatten van de leeftijd van de geportretteerde heer. Het is bekend dat mensen er vroeger “ouder” uitzagen dan tegenwoordig. Hiermee probeer ik rekening te houden, maar dan is het nog moeilijk een goede inschatting te maken. De heer en de dame zien eruit of ze in de zeventig zijn, maar het kan ook dat ze in de zestig zijn. Als we dit leeftijdsgebied hanteren, wie blijven er dan over?

De leeftijd van de heren Van Delft in 1890:
– Emile van Delft: 56 jaar
– Louis van Delft: 36 jaar
– Alphonse van Delft: 73 jaar
– Léon van Delft: 45 jaar

Volgens onze inschatting komen er twee heren in aanmerking:
Emile en Alphonse.

Maar hoe nu verder? Laten we eens kijken of we iets over de echtgenotes te weten kunnen komen. Emile is getrouwd geweest met Nelly Baré en Alphonse met Delia Guyot. Ik moet wat meer informatie zien te vinden over deze dames. Dit kan ervoor zorgen dat we weer een stap verder komen in ons onderzoek, maar we straks ook weer terug zijn bij “af”.

Ik heb de Wikipedia van de de Familie Van Delft geopend en zit een beetje te staren hoe we nu verder moeten. Dan valt mijn oog op het hoofdstuk “Literatuur” van deze pagina.

Hoofdstuk Literatuur
Hoofdstuk Literatuur

In de Literatuur staat namelijk een boek vermeldt over familiewapens van de Belgische adel. Waarom is mij dit niet eerder opgevallen? Dit boek zou wel eens het missende puzzelstukje op kunnen leveren. We weten namelijk hoe het familiewapen van de dame er uit ziet. En we hebben twee achternamen.

Snel het boek opzoeken op internet. Wanneer ik de titel ingeef in het zoekscherm verschijnen er een aantal treffers. Het valt op dat het uit vier delen bestaat. Eens kijken wat de set kost. € 700,- !!!!!!!!!! Dat is wel veel voor dit onderzoek. Ik geef toe, het zijn prachtige boeken, maar ze zijn ook redelijk zeldzaam. Wat nu?

Bij de zoekresultaten staat ook een PDF-document vermeldt. Misschien is dit document te downloaden en bevat het de informatie die we zoeken. Ik klik op de URL en zie dat je je moet registreren om het bestand te downloaden. Zonde want daar heb ik even geen zin in. Nadenkende over de volgende stap blader ik wat naar beneden op de betreffende pagina. Dan zie ik iets wat ons mischien wel een heel stuk verder brengt ……………………..