De afgelopen maanden zijn we vooral druk geweest met het uitzoeken wie de personen zijn die op de prachtige portretten staan. Inmiddels zijn hier door middel van een hele mooie speurtocht achtergekomen. Maar één ding hebben we nog niet kunnen oplossen. Wie is nu de fantastische schilder van deze werken?
Het voordeel is dat de beide werken gesigneerd en gedateerd zijn. Beide portretten hebben het jaartal 1890 en de signatuur J. Delin.
Ik weet niet of deze kunstschilder heel bekend is en of er veel documentatie over te vinden is. Gezien de afkomst van de geportreteerden en de achternaam van de schilder lijkt het of de schilder uit België komt. Ik ben in het bezit van de uitgaven van Paul Piron: DE BELGISCHE BEELDENDE KUNSTENAARS VAN DE 19E TOT DE 21E EEUW. Paul Piron verzamelt reeds 40 jaar alle mogelijke gegevens over de Belgische beeldende kunstenaars van de negentiende eeuw tot vandaag. Hij publiceert zijn bevindingen voor het eerst in 1999, in een 1600-pagina’s tellende encyclopedie waarin hij niet minder dan 23.000 kunstenaars opneemt. Snel kijken of we hierin meer kunnen vinden.
Snel bladeren naar de letter “D”. Hier treffen een hoeveel artiesten met de achternaam “Delin”
Gezien de datering van de portretten kan het Joseph Delin (Antwerpen, 1821-1892) zijn. De complete tekst uit Paul Piron:
DELIN, Joseph (Antwerpen, 1821 – 1892)
Schilder. Opleiding aan de Academie te Antwerpen o.l.v. G. Wappers. Schilderde vooral portretten en figuren, sporadischer landschappen. Romantische vormgeving. Medestichter van de Kunstkring te Antwerpen. Werk o.m. in het Museum te Antwerpen.
Vermeld in BAS I.
Het lijkt erop dit dit de schilder is die we zoeken. Kijken of we wat meer bewijs kunnen vinden. Wat verteld het interweb ons:
Jozef Delin
Jozef Delin (Antwerpen, 6 juli 1821 – aldaar, 13 december 1892) was een Belgisch kunstschilder.
Levensloop
Delin was leerling aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (bij Gustaf Wappers). Hij maakte vooral naam als portrettist. Zo portretteerde hij onder meer Paus Pius IX. Delin was medestichter van de Antwerpse Cercle Artistique, een kunstenaarsvereniging met een eigen lokaal waarin vergaderd, gefeest en tentoongesteld werd (nu de Arenbergschouwburg).
Tentoonstellingen
- Salon 1876, Antwerpen, Portret van Léopold de Wael, burgemeester van Antwerpen
Musea en andere verzamelingen
- Antwerpen, KMSK : Portret van kunstschilder Karel Verlat (1891) en een zelfportret (1892)
- Antwerpen, Museum Plantin-Moretus : Portret van Edward Moretus
- Brussel, KMSK
- ’s Hertogenbosch, Noordbrabants Museum
- Antwerpen, Stadhuis : Portret van Marie von Hohenzollern, Gravin van Vlaanderen
- Antwerpen, Carolus Borromeuskerk
Zoals we al aan de kwaliteit van de portretten hebben kunnen zien is het een zeer gerenomeerde kunstschilder met werken in verschillende musea. Als ik naar de karakteristieke zaken kijk in andere werken, is de signatuur exact gelijk. Ook de vorm en de houding van de handen op verschillende werken vertonen sterke gelijkenissen. Voor mij is het duidelijk. We hebben inderdaad te maken met de beroemde kunstschilder Joseph (Jozef) Delin.
Helaas eindigt hiermee onze speurtocht naar de herkomst van deze uitzonderlijke portretten. Ik ben de schilder Joseph Delin en de geportretteerden Alphonse van Delft en Delia Guyot zeer dankbaar voor deze mooie reis. Op naar het volgende avontuur…..
Delinstraat, Anwerpen:
Het gaat hier wel degelijk om de Belgische schilder Josephus Petrus Lambertus DELIN, geboren op 6 juli 1821 te Antwerpen en er overleden op 13 december 1892. Hij was een zoon van Jacques Joseph DELIN (1796-1835) en van Anna Maria Van Bouwel (1797-1828).
Ik ben zelf een rechtstreekse afstammeling van zijn ouders, via mijn moeder die dus ook een DELIN is.
In de familie bezitten wij 3 gelijkaardige portretten, eentje voorstellende zijn stiefmoeder, eentje voostellende Gustave Delin, zijn broer en eentje voorstellende Louise Franquin, de vrouw van zijn broer. Daarnaast hebben wij in de familie eveneens een portret van de Gravin Van Vlaanderen zoals deze in het stadhuis van Antwerpen, maar dan niet ten voeten uit. Wij bezitten uiteraard ook nog andere documenten omtrent de schilder, zoals zijn diploma, eerbetuiging, de foto die gediend heeft voor zijn zelfportret etc..
Thuis heb ik twee grote schilderijen van Delin, geërfd. Eentje van mijn betovergrootvader Eduard Moormann (1861) en het andere van zijn moeder Agnes Moormann-Ten Brink, die na de dood van haar man hertrouwde met Anton Sinkel van de Winkel van Sinkel. Ik weet dat er nog andere schilderijen van Delin van mijn familie bestaan. Prachtig geschilderd en groot.
Dag Peter Paul,
Toevallig las ik je bericht over schilder Delin en de in jouw bezit zijnde familie-portretten Eduard en Agnes Moormann.
Ik ben destijds in contact gekomen met Jan Moormann in Ouderkerk aan de IJssel en het is mij bekend dat hij veel geschreven heeft over de genealogie tak Moormann.
Wij waren in het bezit van 2 familie-portretten Samuel Lipman en Maria Agnes Moormann,
geschilderd door J. Delin.
Deze portretten hebben wij recentelijk geschonken aan het Joods Cultureel Kwartier.
Zij waren zeer verheugd over deze schenking.
Als je geïnteresseerd bent, kan ik je de foto’s van deze portretten sturen.
Ik heb fijne herinneringen aan de gesprekken en het enthousiasme van Jan Moormann ( had destijds een herenmode zaak in Amsterdam )en denk daar met blijdschap aan terug.
Met vriendelijke groet,’Ellen Koolen e-mail: d.koolen@hetnet.nl
ik heb 2 familie portretten hangen van J Delin jaar 1851/1852 de man heet Bernardus Lans was bierbrouwer in Haarlem ,zijn vrouw Sophia Hafkenscheid.
Zij was een dochter van Michiel Hafkenscheid in Amsterdam ,die grossier was in vernis en verfwaren Het kabinet met pigmenten is in het bezit van het Teylers museum te Haarlem en er is een boek over geschreven Een kabinet vol kleur Er is ook een portret van de familie ,geschilderd door Otto de Boer
Met de schilderijen van Delin ben ik naar kunst en kitsch geweest en had ik veel bekijks