De afgelopen maanden zijn we vooral druk geweest met het uitzoeken wie de personen zijn die op de prachtige portretten staan. Inmiddels zijn hier door middel van een hele mooie speurtocht achtergekomen. Maar één ding hebben we nog niet kunnen oplossen. Wie is nu de fantastische schilder van deze werken?

Het voordeel is dat de beide werken gesigneerd en gedateerd zijn. Beide portretten hebben het jaartal 1890 en de signatuur J. Delin.

Signatuur J. Delin 1890
Signatuur J. Delin 1890

Ik weet niet of deze kunstschilder heel bekend is en of er veel documentatie over te vinden is. Gezien de afkomst van de geportreteerden en de achternaam van de schilder lijkt het of de schilder uit België komt. Ik ben in het bezit van de uitgaven van Paul Piron: DE BELGISCHE BEELDENDE KUNSTENAARS VAN DE 19E TOT DE 21E EEUW. Paul Piron verzamelt reeds 40 jaar alle mogelijke gegevens over de Belgische beeldende kunstenaars van de negentiende eeuw tot vandaag. Hij publiceert zijn bevindingen voor het eerst in 1999, in een 1600-pagina’s tellende encyclopedie waarin hij niet minder dan 23.000 kunstenaars opneemt. Snel kijken of we hierin meer kunnen vinden.

Snel bladeren naar de letter “D”. Hier treffen een hoeveel artiesten met de achternaam “Delin”

Pagina Paul Piron
Pagina Paul Piron

Gezien de datering van de portretten kan het Joseph Delin (Antwerpen, 1821-1892) zijn. De complete tekst uit Paul Piron:

DELIN, Joseph (Antwerpen, 1821 – 1892)
Schilder. Opleiding aan de Academie te Antwerpen o.l.v. G. Wappers. Schilderde vooral portretten en figuren, sporadischer landschappen. Romantische vormgeving. Medestichter van de Kunstkring te Antwerpen. Werk o.m. in het Museum te Antwerpen.
Vermeld in BAS I.

Het lijkt erop dit dit de schilder is die we zoeken. Kijken of we wat meer bewijs kunnen vinden. Wat verteld het interweb ons:

Jozef Delin

Jozef Delin (Antwerpen6 juli 1821 – aldaar, 13 december 1892) was een Belgisch kunstschilder.

Levensloop

Delin was leerling aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (bij Gustaf Wappers). Hij maakte vooral naam als portrettist. Zo portretteerde hij onder meer Paus Pius IX. Delin was medestichter van de Antwerpse Cercle Artistique, een kunstenaarsvereniging met een eigen lokaal waarin vergaderd, gefeest en tentoongesteld werd (nu de Arenbergschouwburg).

Tentoonstellingen

  • Salon 1876, Antwerpen, Portret van Léopold de Wael, burgemeester van Antwerpen

Musea en andere verzamelingen

  • Antwerpen, KMSK : Portret van kunstschilder Karel Verlat (1891) en een zelfportret (1892)
  • Antwerpen, Museum Plantin-Moretus : Portret van Edward Moretus
  • Brussel, KMSK
  • ’s Hertogenbosch, Noordbrabants Museum
  • Antwerpen, Stadhuis : Portret van Marie von Hohenzollern, Gravin van Vlaanderen
  • Antwerpen, Carolus Borromeuskerk

Zoals we al aan de kwaliteit van de portretten hebben kunnen zien is het een zeer gerenomeerde kunstschilder met werken in verschillende musea. Als ik naar de karakteristieke zaken kijk in andere werken, is de signatuur exact gelijk. Ook de vorm en de houding van de handen op verschillende werken vertonen sterke gelijkenissen. Voor mij is het duidelijk. We hebben inderdaad te maken met de beroemde kunstschilder Joseph (Jozef) Delin.

Helaas eindigt hiermee onze speurtocht naar de herkomst van deze uitzonderlijke portretten. Ik ben de schilder Joseph Delin en de geportretteerden Alphonse van Delft en Delia Guyot zeer dankbaar voor deze mooie reis. Op naar het volgende avontuur…..

Delinstraat, Anwerpen: