We zijn al weer een paar dagen verder met ons onderzoek naar de herkomst van de portretten. De lijsten zijn voorzichtig onder handen genomen. Deze zijn schoon gemaakt en de kleine beschadigingen bijgewerkt. De lijsten zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Dit zie je vooral aan de achterzijde. Deze zijn door een vakman gemaakt van hardhout.

Achterzijde portret
Achterzijde portret

Op de achterzijde zitten ook de plakkers met de gegevens van de lijstenmakerij:

Encadrements et dorure sur bois
J. Genis, Fabricant
10a, rue de Lenglentier, 10a
Bruxelles (Midi)

Label lijstenmaker
Label lijstenmaker

Helaas is er over deze lijstenmakerij niets terug te vinden.

Dan staan er op beide portretten familiewapens in de linker bovenhoek. Dit moet een aanknopingspunt zijn om de identiteit van de geportretteerden te achterhalen. De familiewapens bevatten beiden een kroon boven de wapens. De heer heeft een gewone kroon en de dame heeft een ridderhelm met daarop een kroon in de zelfde vorm. Volgens de heraldiek zijn dit de kronen van een graaf en een gravin. Dit maakt het interessant. Gezien de portretten moeten dit zeer voorname mensen zijn. De familiewapens bevestigen dit.

Er zijn twee wapens (schilden) te zien. Dit is een zogenaamd alliantiewapen. Dergelijke wapens werden gebruikt door echtgenoten. Dit wordt bevestigd door het feit dat het rechter wapen rond is. Dit is het wapen van de echtgenote. Volgens de heraldiek is dit gebruikelijk. We hebben dus nu al een aantal zaken uit de portetten gehaald:
– het zijn mensen van adel (Graaf en Gravin)
– ze zijn getrouwd.

Maar wie zijn het? Dit zou aan het familiewapen af te leiden moeten zijn. Het linker schild is van de heer en het rechter schild is van de dame. Op het linker schild staan een balk en twee ruiten. Op het rechtschild staat een rode leeuw met iets gekruist erboven. Het is mij niet helemaal duidelijk wat dit is. Het lijken wel harken.

Op geen enkele wijze is te achterhalen wie de geportreteerden zijn. We hebben bijna het gehele internet gehad, maar zonder enig concreet resultaat. Wat wel opviel was dat bij ieder zoekresultaat de website www.cbg.nl naar boven komt. Het CBG is het Centrum voor familiegeschiedenis. Dit centrum beschikt over heel veel bronnen zoals familiewapens en stambomen. Dit lijkt mij de uitgelezen plaatst om te zoeken.

Het belangrijkste aanknopingspunt zijn de familiewapens. Dus maar gelijk zoeken in de familiewapendatabank. Maar hoe ga je een familiewapen beschrijven? Dit vergt enige kennis van de heraldiek. Helaas heb ik die niet dus zal ik mij hier in moeten verdiepen. Er zijn voldoende websites waar uitleg wordt gegeven. Waar zouden we zijn zonder het internet? Na wat verdieping kan ik een dwarsbalk herkennen op het linkerwapen. Dit dan maar invullen in het zoekvenster van de website https://cbgfamiliewapens.nl/. 4.050 resultaten! Daar moet toch wat bruikbaars tussen zitten. Op het schild staan ook twee ruiten aan de bovenzijde. Dit dan maar toevoegen aan de zoekwoorden. 142 resultaten! Dat maakt het wat eenvoudiger.

Maar tussen deze 142 treffers zie ik veel overeenkomsten maar niet de exacte afbeelding van het schild. Moet ik het dan anders omschrijven? Ik zou niet weten hoe. Verschillende zoekopties geprobeerd, maar zonder bevredigend resultaat. Ik moet helaas na dagen speuren opgeven. Er is meer hulp nodig, maar hoe?

Dan bedenk ik mij iets. Waarom zou ik niet brutaal een email sturen naar het GBG? Vragen staat vrij toch? De stoute schoenen aangetrokken hebbende toch maar een beleefde email met foto’s gestuurd naar het CBG. Ik ben benieuwd of ze willen helpen. Gespannen afwachten maar………….