In het laatste bericht vertelde ik dat het toch moeilijk is om met beperkte informatie te weten te komen wie er op de portretten zijn afgebeeld. Er zijn wat aanknopingspunten maar deze geven geen resultaat. Om deze reden hebben we de stoute schoenen aangetrokken en brutaal een bericht gestuurd naar het CBG of zij misschien kunnen helpen met het oplossen van het raadsel.

Eigenlijk tegen de verwachting in hebben we een bericht ontvangen van het CBG. De productbeheerder CBGFamiliewapens heeft een reactie gestuurd. Mijn hart gaat iets sneller kloppen van de spanning. Is het mysterie opgelost?

Beste Jeroen,

Het wapen met de rode dwarsbalk en de dito maliën (geledigde ruiten) is Zuid-Nederlands. Van de Belgische adellijke familie Van Delft om precies te zijn. Het andere wapen kan ik niet zo snel thuisbrengen. Het is mogelijk om het verder uit te laten zoeken om welke alliantie het precies gaat.

Met vriendelijke groet,
Guus …………… (i.v.m. privacy weggelaten)

Dit is geweldig! Het mysterie is nog niet helemaal opgelost maar er is vooruitgang in de zaak. Ik bedank de heer Guus heel erg voor de belangeloze hulp. Dit is echt leuk!!

Snel zoeken of er meer te vinden is over een adellijke Belgische familie Van Delft. Eerst maar een een simpele zoekopdracht uitvoeren. Ik type de volgende zoektermen in: “Van Delft adel”. Meteen verschijnt er resultaat:

Wikipedia resultaat
Wikipedia resultaat

Dit ziet er veelbelovend uit. De eerste regel komt al overeen met het bericht van de heer Guus. Snel kijken wat er nog meer geschreven staat. https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Delft

De Wikipedia pagina geeft een duidelijk overzicht over de geschiedenis en de geneologie van deze familie Van Delft. Er staan een heleboel namen genoteerd. Maar wie zou het kunnen zijn? Achter iedere “Van Delft” staat een geboorte- en een sterfdatum. Dit maakt het weer wat eenvoudiger. Het schilderij is gesigneerd met een jaartal erbij.

Jaartal portretten
Jaartal portretten

Het jaartal is 1890. Dan vallen er al een heleboel af als we er van uitgaan dat geportretteerden nog in leven waren ten tijde van de creatie van de portretten. De volgende leden van de familie voldoen aan deze aanname:

  • Emile van Delft (1834-1917), x Nelly Baré (1847-1904)
  • Louis van Delft (1854-1926), x Céline van Wickevoort Crommelin (1865-1936)
  • Alphonse van Delft (1817-1894), x Delia Guyot (1828-1898)
  • Léon van Delft (1845-1926), x gravin Clémence Le Grelle (1855-1932)

Ik hoop dat we de juiste weg zijn ingeslagen. We gaan er vanuit dat het
inderdaad om de familie Van Delft gaat. Nu dit pad blijven volgen maar. Hoe gaan we nu verder? Hier maar eens onze gedachten over laten gaan…..