Als ik verder naar beneden blader op de webpagina valt mij op dat er een voorbeelddocument tevoorschijn komt. Er staan geen afbeeldingen in, maar wel familiewapens uitgeschreven in tekst. Eens kijken of het familiewapen van de familie Van Delft in het document beschreven staat.

Wanneer ik de zoekfunctie gebruik en “Delft” intoets krijg ik zeven resultaten. Het eerste resultaat staat op pagina 553. Delft (van) staat nog net op deze pagina. Wanneer ik vervolgens naar de volgende pagina scroll valt direct de naam Jean-Baptiste-Joseph van Delft mij op. Deze persoon komt overeen met de persoon op de Wikipedia pagina. Keizering Maria Theresia verleende in 1792 Jean-Baptiste-Joseph van Delft erfelijke adel. Dit staat ook in het document:

Daaronder staat een omschrijving van het wapen. Helaas voor mij onleesbaar omdat ik al sinds de middelbare school weet dat ik zeker geen talent heb voor de Franse taal. Maar als ik verder op de pagina kijk zie ik het volgende:

Bij de kleinzoon Joseph-Gaspard van Delft staat de wapenbeschrijving in het Nederlands. Dat scheelt! Of toch niet?
Wapen van zilver, beladen met eene fasce, en vergezeld en chef van twee geopende ruiten alles van keel.

Wat staat hier nu eigelijk? Een aantal zaken herken ik maar een aantal ook niet. Het blijkt dat dit heraldisch beschreven is. Er staan allerlei termen in die mij niets zeggen, maar sommige zaken zijn herkenbaar. Als ik snel zoek op het interweb kom in op een pagina met vaktermen uit de Herladiek. Eens kijken of ik iets van de onbekende woorden kan terugvinden:

Fasce = dwarsbalk
En chef = in het schildhoofd geplaatst
Keel = rood

Er staat dus eigenlijk:


Een wapen van zilver, voorzien van een dwarsbalk, en vergezeld in het schildhoofd van twee geopende ruiten alles in de kleur rood.

Familiewapen heer
Familiewapen heer

Dit komt exact overeen met de afbeelding op de portetten. We hebben dus bewijs dat het hier echt gaat om een “Van Delft”. Alleen welke? Dit moeten we zien te achterhalen op basis van het famiewapen van de dame. We hebben twee namen:

Nelly Baré en Delia Guyot

Laten we bij de familie Baré beginnen. Wanneer ik het document doorzoek kom ik uit bij Baré (de). Geen idee of dit dezelfde familie is, maar als ik naar de wapenbeschrijving kijk, zakt de moed mij in de schoenen. Deze is volgens mij compleet in het Latijn beschreven:

Wapen: «Scutum videlicet militare rubeum erectum, aureum ostentans cantherium, motula similiter aurea seu calcare in basi comitatum

Hier kan ik echt niets van maken. Ook een spoedcursus Latijn zal mij niet helpen.

Dan maar kijken of we iets kunnen vinden over de familie Guyot. Ik gebruik de zoekfunctie weer binnen het document en krijg de volgende treffer:

Wapenbeschrijving Guyot

d’or, au lion de gueules, armé, lampassé et couronné d’azur, au chef cousu d’argent, chargé de deux pattes de griffon de sable, onglées de gueules, et passées en sautoir.

Dit is niet alleen in het Frans, maar ook weer met de Heraldisch termen. Mijn Frans is ongeveer net zoals mijn Latijn. Maar kijken of het interweb een oplossing biedt. En ja, na lang zoeken kom ik op een pagina terecht met een Franse beschrijving van de Heraldische termen: Glossaire héraldique

Eens kijken hoever we komen:

d’or = van goud
au lion de gueules = met een rode leeuw
armé = gewapend
lampassé et couronné d’azur = getongd en gekroond van blauw
au chef cousu d’argent = Op bovenschild genaaid zilver
chargé de deux pattes de griffon de sable = bezet van twee poten van griffioen van zwart
onglées de gueules = klauwen van rood
et passées en sautoir = en kruislings geplaatst

De beschrijving zal dan als volgt zijn:

Een wapen van goud met een rode gewapende, blauw getongde en gekroonde leeuw, met een zilver bovenschild bezet met, kruislings geplaatste, poten van een zwarte griffioen met rode klauwen.

Simpel gezegd: een wapen van goud met een gewapende rode leeuw waarvan de tong en de kroon blauw zijn. Op de bovenzijde van het schild staan twee kruislings geplaatste poten van een zwarte griffioen met rode klauwen.

Familiewapen dame
Familiewapen dame

Ik krijg ineens een misselijk gevoel en word ook licht in mijn hoofd. Hebben we het mysterie nu echt opgelost? Als ik de beschrijving vergelijk met de afbeelding van het wapen zie ik echt duidelijk overeenkomsten. Het is misschien niet heel goed te zien maar ik ben er heilig van overtuigd dat we nu exact weten wie de geportretteerden zijn.

Mag ik u daarom voorstellen:

Alphonse van Delft & Delia Guyot

Alphonse van Delft (1817-1894) – Delia Guyot (1828-1898)

Ik voel me echt gelukkig. Na een hoop speurwerk kan ik nu echt zeggen dat we de geportretteerden hebben gevonden. Ik heb nu het gevoel dat ik ze ken terwijl er maar beperkt informatie beschikbaar is. Terwijl ik naar de portretten zit te staren probeer ik mij voor te stellen hoe deze mensen hebben staan poseren voor de schilder. De schilder? Wie is deze fantastische schilder???………….